30 Aralık 2015 Çarşamba

Discuslarda Beslenme ve Dondurulmuş Canlı Yem

Sağlıklı balıklar yetiştirebilmek için en önemli konulardan birtanesi tabi ki beslenmeleridir. Her balığın kendine özel bir diyeti vardır. Kimileri etçil beslenip arada bir otçul yemlere ihtiyaç duyarken kimileri de daha çok otçul beslenme eğilimindedirler.

Balıklarda genellikle doyma hissiyatı olmadığından dolayı, tek seferde çok besleme yerine, azar azar yem vererek gün içerisinde birden fazla yemleme yapılmasını tavsiye ederim. Yem miktarınızı, akvaryumunuzda ki balıkların 1-2 dk. içerisinde tüketebilecekleri gibi ayarlayabilirsiniz.

Evet beslenmesi zor ve uğraştırıcı olabilen balık türlerimizden Discus'a değinecek olursak. Discuslar genelde etçil beslenmeyi severler fakat sindirim zorluğu çekmemeleri için otçul besinlerle de desteklenmesi gerekmektedir. Bu balıkların bağırsakları kısa olmasından dolayı sindirim hızlı gerçekleşir.

Peki yem olarak ne yemeleri gerekiyor, kuru yem olarak sektörde yer edinmiş firmalara ait Discus'lara özel yemleri tercih edebilirsiniz. Akvaryumcularda satılan ünlü markalara ait açık yemleri almanızı önermem. İçerisinde genellikle farklı yemler karışmış olabilir ve balığınızın gerekli besini almasını engelleyebilirsiniz. Discus yetiştiriciliğinde en önemli husus renk ve form tutturabilmek. Bunun için düzenli beslenme ve su değişimi şart. Fakat düzenli beslenme sadece kuru yemle olması durumunda hem yeterli büyüme hem de görsel renk tam anlamıyla mükemmel olmayabilir. Bu yüzden hobiciler genelde canlı yem kullanımı yaparlar. Fakat piyasada bulunan kan kurdu ve tubifex canlı yemleri akvaryum suyunun bozulmasına ve balıklarda iç parazit oluşumuna neden olabilir.

Ülkemizde son dönemlerde yaygınlaşmaya başlayan dondurulmuş kan kurdunu tavsiye edebilirim. Ben kendi Melek ve Discuslarım 5 farklı yem kullanıyorum. Yemlerimden bir tanesi dondurulmuş kan kurdu. Özellikle hızlı gelişim ve renklendirme de oldukça önemli bir yem. 2 günde 1 sabahları veriyorum. Sabah kullanma sebebim ise protein oranından yüksek olmasından dolayı enerjilerini gün içerisinde harcayabiliyorlar. Sabah değilde akşam vermek isterseniz akvaryum ışıklarını kapatmadan en az 3 saat öncesinde vermenizi tavsiye ederim.

Dondurulmuş canlı yemlerin üzerindeki protein oranını, kuru yemlerin üstündeki ile kıyaslamayın. Dondurulmuş canlı yemlerde, yemin %90'nını su oluşturduğu için oradaki %8-9 protein içeriği kuru yemde yazan protein içeriğinden çok daha yüksek bir değere denk gelmektedir.

Dondurulmuş kuru yem temin etmek isteyen hobicilerimiz yorumlar kısmından benimle irtibata geçebilirler.

Kullandığım 5 yemden birtanesi dondurulmuş kan kurdu demiştim. Geri kalan 4 yemi mide kendi arasında mix hale getirip günlük yemlemede kullanıyorum. 2 tanesi protein ağırlıklı 2 tanesi de sebze ağırlı yemler. %70-75 protein, %25-30 sebze ağırlıklı bir karışım olarak yaptım.

Bir sonraki yazımda evde kendinizin hazırlayabileceği yem tarifi paylaşacağım.
Şimdilik keyifli hobiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder