Bundan 20 yıl evvelinde hatırlarım ki çok nadir evlerde akvaryum vardı. Hatta Akvaryumcular bile oldukça az sayıdaydı. Bugün ise sadece benim oturduğum semtte 4 tane akvaryumcu var.
Bunun büyük sebebi ithal balık türlerinin az ve pahalı olması, tabi ki aynı zaman da ülkemizde de akvaryum balık üretiminin az olmasıydı. Günümüzde ise akvaryumlar birçok evin, iş yerinin içine girdi ve girdiği her ortama ayrı bir hava katarak güzelleştirdi.
Siz de akvaryumla uğraşmak, karşısında oturup sakinleşmek, görsel bir güzellik seyretmek istiyorsanız ve bu işe yeni adım atıyorsanız ilk etapta dikkat etmeniz gereken birkaç önerim olacak.
Öncelikle bir akvaryumcudan hazır bir akvaryum alarak, ya da bir camcıya istediğiniz ölçüde ve kalınlık da bir akvaryum yaptırarak işe başlayabilirsiniz. Aldık veya yaptırdık sonunda elimizde istediğimiz ölçülerde bir akvaryumumuz var.
2. Aşama ise bunun içini nasıl dolduracağımızla ilgili. Olmazsa olmazlarımızdan bahsedelim, hava motoru (akvaryum hacmine orantılı bir motor olmalı) ve buna bağlanacak bir hava taşı ile hortumu. Hava motorunu akvaryumun dışında tutuyoruz, hava taşı hortumu ile motora bağlanarak akvaryumun alt kısmına sabitleyebiliriz. Suyun sıcaklığını kontrol edebilmemiz adına da, bir adet dereceye ihtiyacımız var. Bir çok çeşidi mevcut olup, ben cama yapıştırmalı olan dereceleri tercih ediyorum. Tabi ki su sıcaklığının düşmesini engellemek için de yine akvaryum hacmi ile orantılı olacak şekilde bir ısıtıcı kullanmanız gerekiyor.
200 Lt. akvaryuma kadar 100 Wattlık bir ısıtıcı yeterli olabilir. Görsellik kazandırması aynı zamanda da bazı türlerin ihtiyacı olmasından dolayı akvaryum kumu kullanabilirsiniz. Akvaryum kumu seçiminde de görselliğin ön planda olması kadar önemli bir konu da besleyeceğiniz türün ihtiyacına uygun kalın, ince veya su sertliğini değiştirecek (midye kırığı) gibi kum özelliklerine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Listemizde olmazsa olmazların sonuncusuna geldiğimizde de akvaryum içinde temizliği sağlayacak ve akıntı yaratacak Akvaryum Filtresi.
Akvaryum filtreleri de iç filtre ve dış filtre olmak üzere 2’ye ayrılıyor. 200 lt. üstünde ki akvaryumlarınıza dış filtre almanızı öneririm.
Akvaryumunuzu ve tüm malzemelerinizi aldınız ve akvaryum içerisine yerleştirdiniz. Şimdi sıra su koymaya geldi. Öncelikle akvaryum için damacana su kullanmanızı öneririm ama sürekli bunu kullanma imkanınız yok ise 1 hafta önceden hazırladığınız ve bekletilmiş çeşme suyu da kullanabilirsiniz. Suyumuzu da akvaryum içerisine yerleştirdikten sonra tüm ekipmanların fişlerini takıyoruz.
Akvaryumumuz kuruldu ve tek eksiklerimiz balıklarımız. Balıklarımızı içerisine koymadan (henüz almadık bile) önce akvaryumun içerisinde bir ekosistemin oturması için, akvaryumumuzu 1 hafta boş olarak çalıştırıyoruz. 1 haftanın sonunda akvaryumcumuzdan istediğimiz türdeki balıkları (genellikle ilk başlangıç olarak lepistesler kullanılır) alıyoruz ve akvaryumumuza getiriyoruz.
Balık ani su değişi yaşamasın diye, akvaryumcudan aldığımız poşetli haliyle kendi akvaryumumuzun içerisine yerleştirdikten en az yarım saat sonrasında akvaryumumuzun içerisine bırakıyoruz.
Evet, artık görsel olarak keyifle izleyeceğiniz bir akvaryumunuz var.
Sağlıklı balıklar büyütmeniz dileğiyle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder