7 Ağustos 2015 Cuma

Eyvah Akvaryumu Salyangoz Bastı !!!

Merhaba arkadaşlar, tekrar uzun bir ara vermeden sizlerle bir konu daha paylaşmak istedim. Bir önceki yazımda malawi chicledleri için tasarlanmış mağara yapımını konu almıştım. Bu seferki konum yine akvaryum görselliği üstüne ama görselliği kötü etkileyebilecek bir konunun giderilmesi üstüne.

Öncelikle salyangozlar bitkili akvaryumların olmazsa olmazlarıdır. Görüntü olarak hoşlanmayabilirsiniz fakat belirli bir ölçüde tutulmasında fayda vardır. Çünkü akvaryumuzda salyangoz var ise su değerlerinizin normal koşullarda olduğunu anlayabilirsiniz.

Yinede bu salyangozlardan görüntü olarak hoşlanmıyorsanız yada çok fazla çoğalmalarını engellemek istiyorsanız bunlardan nasıl kurtulabileceğimize yönelik bir kaç naçizane önerim olacak.

Yöntem 1:
Makrakanta cinsi bir balık akvaryumda kullanabilirsiniz, özellikle büyük boyları bu konuda oldukça başarılıdır. Fakat bu balığın zor tarafı beyaz benek tarzı fakat bulaşıcı olmayan bir hastalık türüne kolay yakalanıyor olması. Genel olarak karanlık ve mağaramsı alanlarda gizlenmeyi sever. Ortamını güzel hazırlamanız durumunda salyangozlar konusunda size oldukça yardımcı olacaktır.


Yöntem 2:
Eğer salyangoz sayısı çok fazla değilse elinizle müdahalede bulunabilecek bir seviyede ise, onları alıp atmak yerine salyangozları su yüzeyinde ezmeniz de fayda var. Bitkili Lepisdes akvaryumum da ilk başlarda bu şekilde durumla mücadele ediyordum. Lepisdesler resmen ezilmiş salyangozu yemek için birbirleri ile mücadele ediyorlardı. Besin değeri nasıldır bilemem ama onlar için en lezzetli yemeklerden biri olduğuna eminim.

Yöntem 3:
Şuan önereceğim yöntem ise benim en sık kullandığım ve önerdiğim uygulamadır. Bir salatalığı dikine ortadan ikiye kesin ve sonra onuda ortadan 2'ye ayırın. 200 LT'lik bir akvaryum için bölünmüş 2 parça salatalık yeterli olacaktır. Gece akvaryumun dibine salatalıkları sabitleyin ve akvaryumun ışıklarını kapatın. Sabah uyandığınızda salatalığın tüm yüzeyi salyangozlarla kaplı olarak göreceksiniz. Akvaryumun içinden salatalıkları alıp çöpe atabilirsiniz. Salyangoz miktarına göre bu uygulamayı bir kaç gece boyunca yapabilirsiniz.

Yöntem 4:
Bir adet Katil Salyangoz akvaryumunuza koyabilirsiniz ve sonrasında işi ona bırakın. :) Tek problemi fazla büyüyebilir ve görüntü olarak çok hoşlanmayabilirsiniz.



Yöntem 5:
Son yöntem olarak da ilaç kullanımına yönelebilirsiniz. İlaç kullanımı yapılacaksa güvenilir bir marka kullanmanızı tavsiye ederim. İlaç kullanımı yapıldıktan ve salyongozlar kurutulduktan sonra iyi bir dip temizliği ile salyangozları toplayabilirsiniz.

Akvaryum konularınız ile sorularınızı bu alanda paylaşabilirsiniz, elimden geldiği kadarıyla yanıtlamaktan keyif duyarım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Herkese keyifli hobiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder