5 Aralık 2015 Cumartesi

Bitkili Akvaryum Kurulumu ve Kolay Yetişen Akvaryum Bitkileri

Hemen hemen her akvaristin bitkili güzel dekore edilmiş bir akvaryum hayalidir. Fakat bitki bakımı oldukça meşaketli ve zahmet istemektedir. Bu nedenlede bazı kişilerde sadece hayal boyutunda kalırken bazıları da bbu dünyaya adım atarlar.

Bitkili akvaryumlarda zorlayıcı alanlar ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Öncelikle yeterli miktarda ışıklandırma olması gerekmektedir. 80 - 100 cm uzunlukta bir akvaryum için, 2 adet x 2700 kelvin 18 watt 1350 lümen florasanları öneririm. 2700 K önermemin sebebi gün ışığı rengi olmasından dolayı daha az alg (yosun) oluşumuna neden olacaktır.

Bitkilerimize verdiğimiz ışığın tayfı ne kadar geniş aralıktaysa o oranda ışıktan faydalanabilirler bunuda unutmamak lazım.  Bu kadar ışığın akvaryum içindeki balıklarınızı rahatsız etmemesini de istiyor olacaksınız haliyle bununda içinde onlara saklanacak yerler gölgelikler de yapmanız gerekecek. Çünkü bitki akvaryumlarda min 12 saatlik bir ışıklandırma gereksini mi vardır.

Bitkilerin hızlı büyüyebilmesi için CO2 sistemide kurulması gereklidir. Bir sonraki yazımda CO2'ni evde nasıl kendiniz yapabileceğinizi bahsediyor olacağım.

Benim fikrim olarak, bitkili akvaryumların bakımını zorlaştıran bir sebepte, dip temizliği yapılması. Fazla yemleden kaynaklı artık yem kalıntıları ve balıkların dışkıları bitki köklerine gelebilir ve temizleme esnasında bitkiye zarar verme durumu söz konusu olabilir.

Bitkilerin dikimi yapılacak kumda oldukça önemli konulardan biri, bitki ihtiyaç duyduğu bütün mineralleri buaradan alacak. Öncelikle kumun altına torf dediğimiz bir malzeme sermemiz gerekiyor, bunun üzerine de kumun ortalama tane çapı 1-5 mm aralığında ve suya salınım yapmıyor olması lazım. Salınım yapan bir cins kum kullanıldığında suyun ph seviyesi sertleşebilir. Kum ile torf arasında da misket gübreler kullanılmasını tavsiye edebilirim.

Ben dışardan ekstra bitki için ilaç, mineral, vitamin eklenmesinden yana değilim ama dilerseniz büyük firmaların üretmiş olduğu ürünlerden kullanım sağlayabilirsiniz. (Su değişiminden su değişimine.)

Büyüyen bitkilerin bakımını yapabilmek ve zarar gören bitkilere müdahalede bulunabilmek adına da makas, maşa ve cımbızdan oluşan bir alet setimizin mutlaka bulunması lazım.

Peki bu kadar zorluğundan bahsettik ama yeni başlayan arkadaşlarımız için kolay yollu ilk etapta büyütebilecekleri en azından daha az CO2 ihtiyacıylada sağlıklı büyüyebilen bitkilerimiz hangileri onları tanıyalım.


Tilki Kuyruğu - Ceratophyllum Demersum

Bu bitkinin yerini sevmeme büyümeme gibi bir durumu söz konusu değildir. Uzayan boyları istenen seviyeden kesilip, üstteki kısmını yeniden toprağa dikerek çoğaltabilirsiniz. Elodea Canadensis







Elodea Canadensis

Çok fazla kökü yoktur ve kök salma eğilimide yoktur. Işık ve su büyemesi için yeterli olacaktir.








Cabomba Aquatica

Arsız türlerimizden biridir. Bırakın CO2 seviyesini, ışık seviyesini bile çok yüksek istemezler. 20 - 26 derece sıcaklık idealdir.Gruplar halindeki dikilmesi tavsiye edilir dekor amaçlı. Uzayan filizler kesilip, tekrar dikilerek çoğaltılabilir.






Zeytin - Hygrophila Polysperma Ceylon


20 - 28 Derece sıcaklıkta, 12 saat aydınlatma ile güçlü ışık altında hızla büyüyen bir türdür. Bitkili akvaryuma başlayanların en çok tercih ettiği dayanıklı bir bitkidir. Su Sertliğinede toleransı vardır.







Limon - Hygrophila Corymbosa

Hem enine hem boyuna büyüyen bir bitkidir. Grup halinde dikilmesinden ziyade bölgesel dikilmesi daha dekoratif olabilir.








Bir sonraki yazımda, Anubias, Rotala Rotundifolia, Riccia ve moss türlerine değiniyor olacağız.
Keyifli hobiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder