13 Ağustos 2015 Perşembe

Akvaryum Suyunda Tuz Kullanılmalı mı?

Birçok hobicinin kararsız kaldığı, hangisini yaparsam doğrudur dediği ve tuzlu sulu akvaryum mu, yoksa tuzsuz sulu akvaryum mu balıklar için daha sağlıklı olur diye düşündüğü bir durum bu. Hadi diyelim ki tuz kullanmaya karar verdik, bu seferde ne zaman ve ne kadar sorusu aklımıza takılıyor.

Evet, bazı türler için düzenli tuz kullanımında fayda gördüm. Özellikle Malawi türleri için, Sarı Prenses, Yunus, Beyaz Prenses vs. gibi.Bu türler sert suları severler.
Düzenli tuz kullanımından öncesinde balıklarım da kayalara sürtünme, kuma sürtünme gibi istenmeyen hastalıklı hareketler söz konusuydu. Düzenli kullanıma başladıktan sonrasında ise bu durum tamamen ortadan kalktı. Tabi tuz olarak iyotsuz kaya tuzu kullanmanızı öneririm.

Diğer birçok tür, özellikle de yumuşak su seven türlerde düzenli tuz kullanımı çok önermem. Ancak hastalık durumlarında karantina tankınızda tuz uygulaması yapabilirsiniz.

Peki tuzu kullanacaksam ne zaman ve ne kadar kullanmalıyım? Ben, iki haftalık su değişimi esnasında 40 lt. su için bir çay kaşığı oranında kullanıyorum. 40 lt yi iki damacana olarak hesaplayabilirsiniz.

Umarım faydalı bir konu olup, merak eden arkadaşlarımızı aydınlatmıştır.
Herkese keyifli hobiler, sağlıklı balıklar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder