28 Nisan 2014 Pazartesi

Malawi Cichlid Türleri - Sarı Prenses

Latince Adı: Labidochromis caeruleus

Nerede Yaşar: Malawi Gölü Kayalıkları

Nasıl Beslenir: Etebur ve Otobur

Davranış Şekli: Barışçıl - Kendi Türlerine Hafif Agresif

Yüzme Seviyesi: Orta - Dip

Üreme: Ağızda Kuluçka Metoduyla Üreme

Sıcaklık: 24 - 26 Derece

Su Sertliği - Ph: Sert Suları Sever / 7.7 - 8.5 Ph

Min. Akvaryum Hacmi: 100 Lt.

Merhabalar, akvaryum balıklarının en çok tercih edilen ve seyir keyfi yüksek olan balıklardan bir tanesidir Sarı Prensesler (SP). Genel olarak Etebur olarak beslenen bu tür, diyetlerini tamamlamak amacıyla otobur olarak da beslenme gösterir. Bu nedenle bitkili ve hatta ince yapraklı bitkili bir akvaryuma sahip iseniz bitkisiz kalma olasılığınız yüksektir. Sarı Prenses akvaryumlarında bitkiden ziyade, kayalı bir dekor oluşturmanızı tavsiye ederim. Çünkü yuva yapmak ve gerektiğinde saklanmak amacıyla, doğal ortamları gibi kayalıklardan oluşan mağaraları seçeceklerdir. Sarı Prenseslerin beslenmesinde kuru yemlerin yanı sıra gün aşırı canlı yem (artemia veya su piresi) vermeniz gelişimlerini hızlandıracaktır. Ben su piresinin üretimi daha zahmetsiz olmasından dolayı onu tercih ediyorum ama besin değeri olarak artemia biraz daha üstündür.

Kayalıklar ile dekore edilmiş bir akvaryumda erkek SP kendisine bir alan belirleyecektir. Bu alana başka erkek SP'leri yaklaştırmaz ve burayı kendi yuvası olarak belirler. Akvaryum içerisindeki erkek - dişi oranın 1 - 3 oranında olması normaldir. SP'ler 6 aylık iken iyi bir beslenme ve uygun şartlar altında üreme olgunluğuna erişirler. Erkek SP üreme olgunluğuna eriştiğinde, belirlediği alanda kumu kazarak kuytu oluşturur ve dişi SP'yi buraya çekmeye çalışır. Dişi yumurtaları buraya bırakır, erkek de yumurtaların üzerinde titreyerek yumurtaları döller. Döllenmiş yumurtaları dişi ağzına alır ve 20 - 25 gün arasında ağzında kuluçkaya yatar. Bu süre zarfında dişi genelde yemek yemez. Dişinin sağlığı bu dönemde gözetilmelidir. SP'lerde genellikle dişi açlıktan ölememesi için kusturma yöntemiyle 15. günden sonra yavrular çıkarttırılır. Balığın solungaçlarına çok hafif baskı yaparak, akvaryum suyuyla doldurulmuş bir kaba kusturma işlemi yapılabilir. Kusturma yöntemiyle veya normal yolla yavrularını çıkaran balık bir süre yavrularla beraber bırakılıp iyi bir şekilde beslenmelidir. Çünkü hamilelik süresince balık aç kalıp güçsüzleşmiştir. Akvaryuma geri koyduğunuz zaman diğer balıklar tarafından yaralanabilir ve kayıp yaşayabilirsiniz. Yavruların hızlı gelişmesi için canı yem takviyesi yapmanızı öneririm.

Erkek SP ile dişi SP ayrımında; anal ve ventral yüzgeçler erkeklerde daha siyah ve sivridir denebilir. Ama bu kesin bir ayrım olmayıp, dişilerdeki anal açıklık anüse oranla çok daha büyük, erkek de ise aynı boydadır.

Sarı Prensesler bazen oyun amaçlı sürtünme hareketleri yapabilirler. Fakat bu hareketler sıklaşıyorsa veya dekorlara sürtünmeye de başlıyorsa beyaz benek hastalığından şüphelenmeniz ve önlem almanız gerekebilir.

Yazımın başında da bahsettiğim gibi, SP'ler sert suları severler, bunun için akvaryumunuzu kayalar ile dekore etmenizi, mangrov kökü gibi odunsal dekorlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Genel olarak değerlendirdiğimizde Sarı Prensesler, orta zorluk seviyesinde akvuryum balıklarından olup, Türkiye'de oldukça rağbet gören ve seyir keyfi yüksek balıklar olduğunu söyleyebiliriz.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder