1 Mayıs 2014 Perşembe

Malawi Cichlid Türleri - Yunus Balığı

Latince Adı: Cyrtocara moorii

Nerede Yaşar: Malawi Gölü

Nasıl Beslenir: Etebur ve Otobur

Davranış Şekli: Barışçıl - Kendi Türlerine Hafif Agresif

Yüzme Seviyesi: Orta - Dip

Üreme: Ağızda Kuluçka Metoduyla Üreme

Sıcaklık: 24 - 26 Derece

Su Sertliği - Ph: Sert Suları Sever / 7.4 - 8.6 Ph

Min. Akvaryum Hacmi: 150 Lt.


Cichlid türleri arasındaki en barışçıl
balıklardandır. Malawi Gölünün geniş kumluklarında yaşarlar. Doğal ortamlarında kumların arasındaki organizmaları yiyerek beslenirler ama sarı prensesler gibi diyetlerini tamamlamak amacıyla otçul beslenmede gösterirler. Dolayısıyla akvaryumunuzda ince yapraklı bitki bulundurmanız önerilmez. Özellikle yunus balıklarının kumu kazma davranışları olmasından kaynaklı bitki köklerine rahatlıkla ulaşabilirler. Bitki kökleri, yunusların tercih ettiği besin kaynakları arasında yer alır. Akvaryumunuzda mutlaka bitki olmasını istiyorsanız anubias türünü tercih edebilirsiniz. Yunusların beslenmesinde gün aşırı canlı yemle besleme yapmanızı öneririm. Hem yem çeşitliliği açısından hemde gelişimlerini hızlandırmak açısından faydalı olacaktır.

Yunus balıkları çiftleşme sonucunda 20 ile 80 arasında yavru doğurabilir. Aynı batım yavrulardan büyük ve canlı renklere sahip olanlar erkektir. Dişi yunuslar daha soluk renkli ve gösterişsiz olurlar. Yunus yavrularında 4 - 5 cm boya ulaşana kadar kayıplar yaşamanız normaldir. 5 cm sonrasındaki yavruları kendini kurtarmış sayabiliriz. Safkan yunuslar kafa yapar (üst sağ fotoğraf). Yavru yunuslarda kesin bir cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur, anüs ve anal açıklıktan anlaşılabilir sadece. Fakat yetişkin safkan bir yunus da cinsiyet ayrımı kafa yapısından da anlaşılabilir. Erkeklerin kafa yapısı, dişilere oranla daha ileri doğru çıkıktır.

Yunus balıklarının üzerinde sıklıkla görebileceğiniz 3 adet siyah leke gözükür. Bu lekeler bir baktığınızda var bir baktığınızda yok olabilir. Ne oluyor diye şaşırmayın. Bu lekeler belirgin olarak gözüktüğünde balığınız stres altında olabilir. Sağlıklı huzurlu bir ortamda olan balığınız da bu lekeleri çok görmemeniz gerekir. Yetişkin bir erkek yunus, dişiye kur yapma aşamasında bu lekelerle birlikte diklemesine de siyah izlerin gözükmesi normaldir.

Sağlıklı bir yunus üreme olgunluğuna 8 ay ile 1 yıl içerisinde ulaşır. Dolayısıyla Sarı Prenseslere nazaran daha yavaş gelişen bir türdür. Fakat yavru olarak aldığınız ve aylarca beslediğiniz yunusunuzun yavruları olduğunda buna değdiğini göreceksiniz.

Genel anlamda yunus balığını değerlendirdiğimizde barışçıl bir balık olmasından ve yem seçiciliğinin çok olmamasından dolayı bakımı çok zor olmayan bir tür olup, akvaryum balıkları arasında seyir keyfi yüksek olanlardan bir tanesidir diyebiliriz. Ee boş yere olmasa gerek her akvaryum sahibinin ya bir zamanlar beslediği yada beslemek için düşündüğü balıklardan bir tanesi olması.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder